Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η ιστορία της morgana le fey



Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει για τον Βασιλιά Αρθούρο και το ξίφος του εξκαλιμπερ. Τι σχέση έχει με την morgana le fey, ή fata morgana, την οποία οι περισσότεροι πρωτοακούσαμε σε κάποιο τραγούδι, ή σε κάποιο ποίημα ?Ειναι μια ιστορία που ξεφεύγει λίγο από το κλασσικό παραμύθι. Μια ιστορία-μύθος, που κατα πάσα πιθάνοτητα περιέχει και στοιχεία πραγματικότητας μέσα.

Η morgana le fey, (άλλη την λένε fata morgana ή απλώς morgain) ήταν αδερφή του Βασιλιά Αρθούρου, απο την ίδια μητέρα αλλά διαφορετικό πατέρα. Η αδελφή της μητέρας της, και θεια δική της και του Αρθούρου, γνωστή ως Lady of the lake (η γυναίκα της λίμνης), πήρε την morgana σε μικρή ηλικία από το κάστρο κάμελοτ, για να μεγαλώσει στο Avalon όπου κατοικούσε αυτή μαζί με τον Μάγο Μέρλιν κι άλλες Ιέριες της Μαγείας (υποστηρίκτριες δηλαδή της παλιάς θρησκείας που εκείνη την εποχή έφτανε στο τέλος της καθώς επεκτινόταν όλο και περισσότερο ο χριστιανισμός) .
Εκεί έζησε και διδάχτηκε από την θεία της και τον Μάγο Μερλιν για πολλά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόταν η γνωστή σε όλους Ιστορία του Βασιλιά Αρθούρου που έβγαλε το ξίφος εξκάλιμπερ απο τον βράχο. Ο Αρθούρος παντρεύτηκε την Γκούινεβιρ, η οποία όμως αργότερα , σύμφωνα με τον μύθο , συνάπτει ερωτική σχέση με τον ιππότη της στρογγυλής τραπέζης και καλύτερο φίλο του αρθουρου, Λάνσελοτ. Εντομεταξύ, η Morgana από λάθος ερωτεύεται και κάνει έρωτα με τον Αρθούρο, χωρις να ξέρει ότι είναι αυτός, δηλαδη ο αδερφός της. Η morgana μένει έγγυος απο τον Αρθούρο και γεννά τον γιό του, τον Μορντρέντ. Πολύ αργότερα η Morgana θα ανακαλύψει την αλήθεια για τον Αρθούρο κι ο Αρθούρος την αλήθεια για την γυναίκα του, Γκούινεβιρ, και τον Λάνσελοτ. Τελικά ιστερα απο διάφορες μάχες ο Αρθουρος τραυματίζεται θανάσιμα και μεταφέρεται στο Αβαλον απο την morgain, η Γκούινεβιρ ενώ πρώτα είχε καταδικαστεί σε θάνατο, προσφεύγει σε ένα μοναστήρι, όπου ζει την υπόλοιπη ζωή της κι ο Λάνσελοτ φεύγει μακρια απο το κάμελοτ. Ο Μάγος Μερλιν πεθαίνει, και μαζί του και η παλιά θρησκεία και η Morgana συνεχίζει την ζωή της στο Αβαλον μαζι με την θεία της, την γυναίκα της λίμνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου